צור קשר

art@bezalel.ac.il

אמנות: אודות המחלקה

ע"ש בלנש ורומי שפירו

בעולם בו שולטים אינסטגרם, סייבר, מציאות מדומה, ריאליטי, selfie, פייסבוק ומדיות חברתיות - יישומים ותכונות אשר השתרשו כתרבות המודדת ומעריכה את המציאות על-פי יכולתה להָראות או להיראות - ניצבת יצירת האמנות, והיא פועלת במרחבים מורכבים וסמויים - אפופת מסתורין וכמעט בלתי ניתנת לפענוח.

כשמצד אחד עומד אפלטון ומשל המערה – ומן הצד השני עומדת אָפֶּל (Apple) והאצבעות המחליקות על מסך המגע - כיצד על יצירת האמנות לפעול במציאות מאתגרת זו מול תיווכם הקר, ההולך ומתגבר של מסכים ושל תודעות הפועלות בתדרים וירטואליים? על אילו אידיאות צריך האמן הצעיר להגן בתוך מערבולות הידע והנִראוּת העודפת? וכיצד בתוך כל אלה יוכל לאתר את קולו הפנימי ואת זהותו האישית? אלה חלק מן האתגרים העומדים בפני האמן הצעיר אשר אנו מבקשים לטפח במחלקה לאמנות.

המחלקה לאמנות היא מרחב ליצירתיות, לידע, לניסיוניות ולפריצת גבולות של כל מה שמוכר, ידוע ומנוסח. היא מקום לביטוי - במה לדחפים אמנותיים, לתהיות, להובלת רעיונות חדשים ולאחרוּת. מרחב עדכני לחדשנוּת, לטכנולוגיות מתקדמות ולסימני הזמן. מקום אשר שואף לשיח ולפעולה במרחבים חברתיים וקהילתיים, מחשבתיים וגיאופוליטיים - מצע לאמנות חברתית, פוליטית ולגיבוש זהויות באופן שמנסח ומקדם את השיח ואת הפעילות האמנותית בארץ.

אנו מחפשים לצרף לקהילה שלנו אמנים מתהווים המשתוקקים ליצור וללמוד - וללוות אותם במסעם האישי אל עולם של מסורות, היסטוריות וגילויים חדשים. ולחשוף אותם לרעיונות, לפיתוח שיטות עבודה, טכניקות ותחומי התמחות ועשייה מגוונים, אשר ישמשו להם כלים ליצירתם האישית ולהבשלתם המושגית והביקורתית.

במהלך הלימודים לתואר מציעה המחלקה לאמנות לתלמידיה המצטיינים תכנית חילופי סטודנטים ייחודית ועשירה עם כ-200 מבתי הספר המובילים בעולם, ביניהם: Cooper Union, New York City / The Royal Academy, London / Glasgow School of Art, Glasgow / Ecole Des Beaux Arts, Paris / UDK, Berlin / Kunstakademie, Dusseldorf / Rietveld  Academy, Amsterdam / School of The Art Institute of Chicago - ועוד רשימה ארוכה של בתי ספר עמם אנו מנהלים שיח בינלאומי מתמיד ומשמעותי. בנוסף, המחלקה לאמנות מקיימת שיח אינטנסיבי עם מחלקות נוספות באקדמיה - ארכיטקטורה, תקשורת חזותית, צילום, צורפות ואופנה, אומנויות המסך, עיצוב קרמי וזכוכית, תרבות חזותית וחומרית - והיא שואפת לקיים שיתופי פעולה עם דיסציפלינות מקצועיות שונות ומגוונות.

המחלקה, אשר על יסודותיה קם בצלאל - בית הספר הראשון לאמנות בישראל, פועמת בליבה של האקדמיה והעמידה דורות של אמנים בעלי שם לאומי ובינלאומי מראשית המאה ה-20 ועד היום. זו המחלקה אשר עיצבה את תרבות היצירה והחשיבה החזותית המקומית ובנתה מסורות מפוארות שנקשרו עם שמה של ירושלים, ישראל והמזרח התיכון.

מאיקונות מקומיות כמו ראובן רובין, נחום גוטמן, מרדכי ארדון, דרך קבוצת אמני אופקים חדשים - יוסף זריצקי, יחזקאל שטרייכמן, אביגדור סטימצקי, אמנים מושגיים כמו אריה ארוך ואמני שנות ה-70 - יעקב אגם, דני קרוון, מיכה אולמן, מוטי מזרחי, פנחס כהן-גן, אמני שנות ה-80 - דגנית ברסט, דוד ריב, צבי גולדשטיין, יצחק ליבנה, יהושע (שוקי) בורקובסקי, גבי קלזמר, עדו בר-אל - ועד לאמני שנות ה- 90 ושנות האלפיים - יהודית סספורטס, סיגלית לנדאו, ניר הוד, אוהד מרומי, גיל מרקו שני, יוסף קריספל, אתי אברג'ל, רמי מימון, ראידה סעאדה, אורי ניר, מיכל הלפמן, גלעד רטמן, אלי פטל ועוד רשימה ארוכה של אמנים, אשר רבים ממנה לימדו משך דורות במחלקה וחלקם עדיין מלמדים בה.

בין בוגרינו בעשור האחרון: מאיה ז"ק, תכלת רם, תמר הירשפלד, תמר הרפז, אייל אסולין, עדן בנט, אורן אליאב, שגיא אזולאי, יואב ויינפלד, חליל בלבין, מרב קמל, עידו גורדון, גבי קירכלי, יערה צח, ראובן ישראל, תום קנלר, מאיה ארוך, דני אבידן, אדם קפלן, טל אנגלשטיין, ספיר גל, אפרת רובינשטיין, דניאל אוקסנברג, אברהם קריצמן, דניאל צאל ועוד רשימה ארוכה הולכת וגדלה של אמניות ואמנים אשר יצירתם נטמעת ומשתרשת בתרבות המקומית.

המחלקה לאמנות מציעה תכנית לתואר ראשון בת 4 שנים המקנה תואר בוגר באמנות (B.F.A).

יוסף קריספל, ראש המחלקה לאמנות

תוכנית הלימודים

הלימודים לתואר בוגר באמנות מתקיימים לאורך 4 שנים. סך הנקודות שעל הסטודנט לצבור במהלכן הנו 120 נ"ז. בכל שנת לימודים על הסטודנט לצבור 24 נ"ז במחלקה על מנת לעבור שנה ולקבל זכאות לתואר, ו- 24 נ"ז נוספות במחלקה לתרבות חזותית וחומרית (6 נ"ז בכל שנה).

השנה הראשונה, שהיא שנת יסודות, מחולקת לשלוש קבוצות והלימודים במהלכה מבוססים על קורסי חובה בתחומי עשייה שונים שנועדו לחשוף את הסטודנטים למגוון של גישות ורעיונות והתנסויות.

תלמידי שנה ב' מרכיבים מערכת המבוססת על סטודיו מרכזי באחד מהתחומים הבאים: ציור/פיסול/וידיאו - לצד תכנית אישית שחלקה קורסי בחירה וחלקה קורסי חובה כמקראות וסטודיו מדיומאלי שנתי. בנוסף תלמידי השנה השנייה בוחרים מנחה אישי בכל אחד מהסמסטרים, אשר ילווה את עשייתם האישית לאורך השנה ויכין אותם לקראת תערוכת סוף השנה, בה יידרשו להציג לדיון את יצירתם.

תלמידי שנים ג' ו-ד' חופשיים במידה רבה לקבוע את אופי לימודיהם ותוכנם על-פי נטייתם האישית, במסגרת תכנית המינימום לקרדיט ובאמצעות כלל קורסי הבחירה במחלקה ובאקדמיה לצד קורסי חובה, ביניהם: קורס מקראות, שיעור סטודיו אחד בכל שנה, השתתפות בסדנה קצרה אחת ובהצגת תערוכה לדיון בסוף השנה.

תלמידים אשר יצטיינו בלימודיהם יוכלו במהלך שנת הלימודים השנייה שלהם להגיש מועמדות לתכנית לחילופי סטודנטים באחד מבתי הספר הבינלאומיים המובילים בעולם, אשר עמם אנו מקיימים שיח בין-מוסדי ארוך שנים ולצאת ללימודים למשך סמסטר במהלך שנה ג'. תכנית החילופים תאושר על ידי ועדה שתבחן את תיקי העבודות של הסטודנט והמלצת מוריו של הסטודנט מלימודיו במחלקה.

לפרטים נוספים על תוכנית הלימודים