צילום: אודות המחלקה

הצילום, ״כמדיום מתבונן״, קשור בקשר בלתי אמצעי למציאות ומאפשר לייחס לו ערך של אמת (גם אם חלקית או מעוותת). כלומר התצלום נתפס כדימוי המייצג מציאות אובייקטיבית, חיצונית לו.

במחלקה לצילום בבצלאל – מבררים הסטודנטים את גבולות הצילום ״מעבר לפני השטח״ אותם הוא מתאר: התצלום כאובייקט – והצילום כמדיום - שנושאים עקבות אנושיים בתרבות המודרנית.

במהלך הלימודים בבצלאל – יוצרים הסטודנטים סדרות של תצלומים כנושאי משמעות חיצונית, כעקבה לשיח אנושי תרבותי. מתמודדים – ומתנסים בשיח ביקורתי, עכשווי ואמנותי, באמצעות הצילום שנמצא בתנועה מתמדת: הן ברמה הטכנולוגית, והן ברמה הרעיונית.

המחלקה לצילום בבצלאל - הינה המחלקה הגדולה והמובילה בתחום הצילום (ונגזרותיו) בישראל.
המחלקה ובוגריה עיצבו את שדה הצילום המקומי. בין בוגרי המחלקה נמנים מיטב הצלמים העכשוויים הפועלים בתחומי הצילום, הוידאו, המדיה החדשה והדימוי הנע בעולם.

תכנית הלימודים משלבת בין לימודים טכנולוגיים של פרקטיקות חזותיות מגוונות (מבוססות עדשה) לבין לימודים עיוניים המתמקדים במחקר היסטורי והגותי בתחום הצילום והדימוי הנע. במהלך לימודיהם מתמקצעים הסטודנטים בשדה הצילום על גווניו השונים - ומפתחים חשיבה ביקורתית ויכולת התבוננות אנליטית.

בעשור האחרון אנו עדים להתפתחות טכנולוגית ולפריחה גלובלית יוצאת דופן בממדיה בתחום הצילום והמולטימדיה. תכנית הלימודים העדכנית - והעשירה מספקת תשתית טכנית ומקצועית בתחום הצילום, הוידיאו, הסאונד, הדימוי הנע וההדמיה הממוחשבת - כמו גם תשתית עיונית ורעיונית המהווה בסיס ליישומים מקצועיים - בתחומי המולטימדיה השונים - לאחר סיום הלימודים.

המצלמה – באשר היא - הפכה לשחקן מרכזי בזירה התרבותית, המחקרית, המדעית, הפוליטית והחברתית. לימודי צילום במחלקה בבצלאל - מאפשרים מנעד רחב של כיווני פעולה, ותנופת מחשבה ויצירה. המחלקה לצילום בבצלאל – נטועה בתוך האקדמיה לאמנויות, בין המחלקות לארכיטקטורה, תקש״ח, עיצוב תעשייתי, עיצוב קרמי, אמנות, אופנה ועוד – ובכך יתרונה הגדול והמשמעותי:
הצילום – כמדיום בפני עצמו – אבל כמדיום מתווך – שיודע לשוחח עם תחומים רבים ושונים – מאפשר לסטודנטים בבצלאל להתמודד עם שאלות אישיות ואמנותיות – לצד שאלות שקשורות ביצירה של דימוי חזותי באשר הוא, כזה שגוזר מתוך המציאות, או כזה שמתחבר למהלך פרסומי, אדריכלי – אופנתי – ועוד.

המחלקה לצילום מעמידה לרשות הסטודנטים מערך גדול של ציוד ותנאים להפקת עבודות הכוללים מצלמות דיגיטליות ואנאלוגיות בפורמטים שונים, מצלמות וידיאו באיכות HD , אמצעי תאורה ופלאשים, חוות מחשבים ייעודית רחבת ידיים, עשרות מדפסות, כיתות סטודיו מאובזרות ומעבדת חדר חושך מקצועית.

במסגרת הלימודים לתואר ראשון – מתקיימת במסגרת המחלקה לצילום – תכנית חילופי סטודנטים בחו"ל. כחלק מיחסים ושיתוף-פעולה עם למעלה ממאה וחמישים אוניברסיטאות ברחבי העולם. כמו כן מתקיימים סמינרים לצילום במהלך חופשת הקיץ - ושנערכים בארה”ב, ביפן - ועוד.

בתום לימודיהם - בוגרי המחלקה לצילום בבצלאל – יכולים למצוא את עצמם משתלבים בזירת האמנות או בתעשיית הצילום המרכזית באשר היא. כמו גם בפריפריות שהצילום כתחום וכמדיום מאפשר: פוטותרפיה, הוראה, טכנולוגיה, מחקר – וכדומה.

סגל ההוראה כולל את מיטב היוצרים בצילום, חוקרי אמנות ואוצרי הצילום בישראל, לצד מרצים אורחים מזירות צילום מרכזיות (מיכל חלבין, תמר קרוון – ועוד), למחלקה – קשר עם מוסדות בינלאומיים - כדוגמת אוניברסיטת קולומביה בניו יורק, קופר יוניון בניו יורק, המכון לצילום ולאמנות בשיקאגו, בפילדלפיה- ועוד.

דוד עדיקא, ראש המחלקה לצילום

תוכנית הלימודים

הלימודים לתואר B.F.A (בוגר באמנות) במחלקה לצילום בבצלאל נמשכים ארבע שנים.
תוכנית הלימודים העשירה מספקת תשתית טכנית ומקצועית בתחום הצילום, הוידיאו, הסאונד, הדימוי הנע וההדמיה הממוחשבת, כמו גם תשתית עיונית ורעיונית המהווה בסיס ליישומים בתחומי המולטימדיה השונים לאחר סיום הלימודים.

סגל ההוראה כולל את מיטב הצלמים, חוקרי אמנות ואוצרי הצילום בישראל, לצד מרצים אורחים ממוסדות בינלאומיים. המחלקה מעמידה לרשות הסטודנטים מערך גדול של ציוד ותנאים להפקת עבודות הכוללים מצלמות דיגיטליות ואנאלוגיות בפורמטים שונים, מצלמות וידיאו, אמצעי תאורה ופלאשים, חוות מחשבים רחבת ידיים, עשרות מדפסות, כיתות סטודיו מאובזרות ומעבדת חדר חושך מקצועית.

המשך....