צילום: אודות המחלקה

במהלך חמשת העשורים האחרונים המחלקה לצילום בבצלאל ביססה את מעמדה כמחלקה הגדולה והמובילה בתחום הצילום והמולטימדיה בישראל. מיקומה הגיאופוליטי של המחלקה בירושלים, לצד היותה חלק בלתי נפרד מהמוסד האקדמי המוביל בתחום האמנות והעיצוב בישראל, מיצבו אותה כגורם משמעותי ובולט בשדה הצילום המקומי והבינלאומי כאחד. בין בוגרי המחלקה נמנים מיטב הצלמים העכשוויים הפועלים בתחומי הצילום, המדיה החדשה, הדימוי הנע והוידיאו בעולם.

תוכנית הלימודים משלבת בין לימודים טכנולוגיים של פרקטיקות חזותיות מגוונות לבין לימודים עיוניים המתמקדים במחקר היסטורי והגותי בתחום הצילום והדימוי הנע. במהלך ארבע שנות לימוד הסטודנטים מתמקצעים בשדה הצילום על גווניו השונים ומפתחים חשיבה ביקורתית ויכולת התבוננות אנליטית. מתוך הבנה כי משמעותו של הצילום נקבעת במסגרת התרבות שבה הוא נוצר לצד הקורסים המעשיים תוכנית הלימודים מועשרת גם בקורסים שעוסקים בזירה החברתית המרובדת בה אנו חיים.

המחלקה מאפשרת חירות אקדמית מלאה לסטודנטים ומנעד רחב של כיווני פעולה, מחשבה ויצירה. הספקטרום העשיר של הקורסים המחלקתיים מציע התנסות בשיטות עבודה שנועדו לפתח מיומנות טכנית גבוהה ולמידת מושגים תיאורטיים ומעשיים כאחד התנסות בביקורת, עבודת סטודיו ותאורה, אצירת תערוכות בגלריה של המחלקה ובמוסדות תרבות בארץ ובחו”ל, עבודה מבוקרת בתנאי שטח, מחקר היסטורי, היכרות עם פלטפורמות מקוונות לשיתוף מידע חזותי, יצירת קשרים עם שדה הצילום המקומי והבינלאומי ועוד. שילוב זה, של יכולות טכניות עם יכולות אנליטיות, פותח בפני הבוגרים אפשרויות תעסוקה רבות לאחר סיום הלימודים במגוון תחומים הקשורים בצילום ובמדיה חזותית.
אנו מצויים בתקופה של פריחה גלובלית יוצאת דופן בממדיה בתחום הצילום ומולטימדיה. המצלמה הפכה לשחקן מרכזי בזירה התרבותית, המחקרית, המדעית, הפוליטית והחברתית. בעת בה שדה התרבות הבינלאומי מגלה רגישות גוברת להקשרים לוקאליים הפוטנציאל ליצור ולחדש בתחום טמון בניצול מרבי של יתרונותיו הדינאמיים של המקום והמחלקה לצילום ומולטימדיה בצלאל מציעה תנופת עשייה והגות מירושלים.

ד"ר דור גז, ראש המחלקה לצילום

תוכנית הלימודים

הלימודים לתואר B.F.A (בוגר באמנות) במחלקה לצילום בבצלאל נמשכים ארבע שנים.
 תוכנית הלימודים העשירה מספקת תשתית טכנית ומקצועית בתחום הצילום, הוידיאו, הסאונד, הדימוי הנע וההדמיה הממוחשבת, כמו גם תשתית עיונית ורעיונית המהווה בסיס ליישומים בתחומי המולטימדיה השונים לאחר סיום הלימודים.
סגל ההוראה כולל את מיטב הצלמים, חוקרי אמנות ואוצרי הצילום בישראל, לצד מרצים אורחים ממוסדות בינלאומיים. המחלקה מעמידה לרשות הסטודנטים מערך גדול של ציוד ותנאים להפקת עבודות הכוללים מצלמות דיגיטליות ואנאלוגיות בפורמטים שונים, מצלמות וידיאו, אמצעי תאורה ופלאשים, חוות מחשבים רחבת ידיים, עשרות מדפסות, כיתות סטודיו מאובזרות ומעבדת חדר חושך מקצועית.
המחלקה מעודדת כמות ניכרת של תלמידים לצאת לתוכנית חילופי סטודנטים בחו"ל במהלך שנה ג' בשיתוף עם למעלה ממאה וחמישים אוניברסיטאות ברחבי העולם, או להשתתף בסמינרים שנערכים בארה”ב וביפן במהלך חופשת הקיץ.

המשך....