עיצוב M.Des: אודות התכנית

אודות עיצוב | ניהול עיצוב | עיצוב וטכנולוגיה

התכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי בבצלאל היא תכנית דו-שנתית, המכשירה מעצבים ויוצרים יוצאי דופן לתפקידי מנהיגות בעולם משתנה. התכנית היא מסגרת לימודית ויצירתית בה רוכשים הסטודנטים כלים ושיטות עבודה חדשות, ונחשפים לשדות ידע חדשים בכדי להוביל מהלכים במאה ה-21. מהלך הלימודים משכלל את היכולת להשתלב בצוותים חוצי דיסציפלינות המאפיינים תהליכי פיתוח, מפתח ראייה מערכתית, גישה ביקורתית ושפה אישית ופותח אפשרויות ליישום תהליכי עיצוב בתחומים אחרים.

התכנית מציעה התמקדות בשלושה תחומי ידע מרכזיים בשדה העיצוב העכשווי:

'אודות עיצוב' (Experimental Design)
מסלול "אודות" מהווה כלי לשכלול ופיתוח שפת עיצוב וחידוד קולו הייחודי של היוצר.
באמצעות מחקר יוצר לצד דיון ביקורתי ורפלקטיבי הנמצא בלב המסלול, הסטודנטים/ות לוקחים/ות חלק בשיח עיצוב מקומי ובינלאומי המושפע מהתפתחויות טכנולוגיות, אנושיות ושינויים גלובליים.
מעצבים/ות, באופן מובהק היום, פועלים/ות בין דיסציפלינות. הרגישות שהם/ן מביאים/ות כלפי אנשים, צרכיהם ורצונותיהם, והמקום שהמעצב/ת נותן/ת היום לתהליך ולרשת הקשרים שמעורבת בו – נפגשים עם רגישויות של מומחים בתחומים אחרים לחומר, לטכנולוגיה, להתנהגות.
כך נוצר מרחב חדש של מחשבה ויצירה.
בשדה פעולה מהסוג הזה משתלבות יחד מיומנויות שונות לכדי יצירה של חוויות אנושיות מורכבת ומרובדת.
המסלול לפיכך עוסק בפעולות ואובייקטים המתקיימים במרחב- בין אם הוא פיזי או דיגיטאלי.
בהקשר זה המעצב/ת מתפקד כבמאי של התרחשות, יוצר של פורמט ואמן של סיפור.
בפעולת עיצוב זו  ניתן מקום מרכזי לחושים, ליצירה של עולם חזותי, לחשיבה ספקולטיבית ולבנייה של נראטיב.

שיתופי פעולה לדוגמא שהתנהלו במסלול:
באוהאוס עכשיו / BauNow - שיתוף פעולה עם אוני' אנהאלט, שבדסאו, החוקר את המשמעויות החדשות של תנועת הבאוהאוס לרגל 100 שנים להווסדה.
Performing Materials - שיתוף פעולה מתמשך עם המכון לכימיה באוניברסיטה העברית, מסגרת אקדמית סינרגטית המחברת עיצוב, מדע ותעשייה העוסקת במציאת שימושים מעשיים ורעיוניים לחומרים חדשים לצד יצירה של

בוגרי/ות המסלול משתלבים/ות כמרצים/ות לעיצוב באקדמיות המובילות, מובילי/ות חדשנות בגופים טכנולוגים,מסחריים, בגופי תרבות ובמגזר הציבורי, מעצבי/ות חוויה, מעצבי/ות נראטיב, יזמי/ות תרבות ואוצרים/ות.

'ניהול עיצוב וחדשנות' (Design and Innovation Management)
מסלול ניהול עיצוב מאפשר למעצבים לחקור ולהתפתח בתחומים חדשים שבהם ההשכלה העיצובית תהווה יתרון תחרותי. המסלול עוסק בשכלול מיומנויות עיצוב וחשיבה עיצובית כבסיס לעיצוב תהליכים, חדשנות עסקית והובלת שינוי חברתי דרך שלושה תחומי ידע עיקריים:
עיצוב ככלי אסטרטגי להובלת שינוי וצמיחה בארגונים - פיתוח ארגז כלים אישי מוכוון לתפקידים החדשים שמעצבים תופסים בעולם העסקי כמובילי תהליכים ומקבלי החלטות, יצירת בידול ויתרון תחרותי למעצבים בסביבת מחקר ופיתוח עסקיות ומיצובם כדמויות מובילות בארגון.
עיצוב ככלי מחקרי - שילוב של שיטות של מחקר אתנוגרפי עם מחקר עיצוב כבסיס לזיהוי צרכים ואפיון פתרונות. פיתוח מיומנויות התבוננות קונטקסטואלית, ביסוס ידע ותיקוף רעיונות, תוך שימת המשתמש במרכז ויצירת ערך מוסף באמצעות מוצר או שירות חדשניים.
עיצוב ככלי חווייתי - עיצוב חווית משתמש במרחב הפיסי והדיגיטאלי, למידה של דפוסי התנהגות ויצירת מודלים של תמרוץ והנעה לפעולה של משתמשים. בחינת מהלכים עיצוביים באמצעות פרוטוטייפ ומדידת השפעתם על המשתמשים.

שיתופי פעולה לדוגמא שהתנהלו במסגרת המסלול:
Brainsway - חשיבה אסטרטגית מבוססת עיצוב על ידי כיוונים אסטרטגיים חדשים למוצר
שטראוס - איתור הקטגוריה הבאה של מוצרי החברה לפי יעד כלכלי מוגדר
Sears - בחינה קונספטואלית של עתיד הקימעונאות העולמית
ג'וינט ישראל - עיצוב שירות עיריית ירושלים - בחינה מחדש של השירותים לציבור
משטרת ישראל, מוקד 100 – עיצוב שינוי.

בוגרי המסלול משתלבים כמנהלי עיצוב ומנהלי חדשנות בעולם העסקי, כמעצבים ומובילי שינוי במגזר הציבורי ובמגזר השלישי וכיזמים.

עיצוב וטכנולוגיה (Design and Technology)
מהפכות המתרחשות בתאוצה חסרת תקדים במחקר המדעי ובעולם הטכנולוגי משפיעות דרמטית על חיינו, התנהגותנו והחברה בה אנו חיים; טלפונים חכמים, רובוטים, רחפנים, חיישנים, מצלמות, משחקים, אלגוריתמים, מטבעות דיגיטליים ותאים מהונדסים - כל אלה מאלצים אותנו לחשב מסלול חיים מחדש בכל כמה שנים.
המסלול לעיצוב וטכנולוגיה הוקם כדי לתת מענה לצורך האוניברסלי לחשוב, לתכנן וליישם מערכות, מוצרים ושירותים אשר מציבים במרכז את הצורך האנושי בחיים מספקים וברי-קיימא.
במהלך לימודיהם במסלול יעסקו הסטודנטים/ות בנושאים העומדים בחזית המחקר והתעשייה העכשוויים והעתידיים: רובוטיקה ומציאות מדומה, טכנולוגיות גוף ורפואה, מכונות חכמות וכולי. הסטודנטים/ות ייצרו פרויקטים תוך לימוד ומגע ישיר עם טכנולוגיות שונות בשילוב עם שיטות ותפיסות עיצוביות, ובחשיבה ודיון על מהות העשייה הטכנו-עיצובית.

שיתופי פעולה לדוגמא שהתנהלו במסגרת המסלול:
שיתוף פעולה עם המחלקות לאמנות והנדסת תעשיה וניהול מאוניברסיטת בן גוריון בנושא רובוטיקה.
שיתוף פעולה עם מעבדת העיצוב באוניברסיטת טוקיו (DLX) בנושא ביו-טכנולוגיה וחווית סאונד) של מידע.
שיתוף פעולה עם חברת מיקרוסופט - התייחסות למושג מחווה תוך בחינת יישומים אפשריים לממשקים טבעיים (NUI), לתנועה ותנועתיות , לשימוש במידע חי עבור חירום.
שיתוף פעולה מתמשך עם המעבדה לקראפט וטכנולוגיה בניהולו של ד"ר עמית צורן באוניברסיטה העברית.

בוגרי /ות המסלול משתלבים במיזמים עצמאיים, כמובילי/ות מו"פ/חדשנות בתעשייה במגוון תחומים (פיננסים, חינוך, IT, ביו-רפואי, מוצרי צריכה), כמובילי/ות תחום טכנולוגי בחברות עיצוב תעשייתי, חוקרים/ות באקדמיה ומובילי/ות חדשנות במוסדות ממשלתיים או חברתיים.