טרנס TRANS | בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים

כנס של המחלקה לאמנות בשיתוף המחלקה לתרבות חזותית וחומרית
תאריך:
19.3.20

טרנסג'נדר, טרנסגרסיה, טרנסנדנטיות או שומן טראנס - המונח 'טראנס' הוא חלק בלתי נפרד מחיי היום יום שלנו. פירושו המקורי של המונח הוא מֵעֵבֶר, כלומר היכולת לבצע מסע שפורץ את מחסומי הגוף והנפש אל מחוזות בלתי מוכרים בתודעה. ואכן, באופן מסורתי הגיע המונח מטקסים דתיים-שמאניים שבהם הוא מציין מרחב נפשי חדש שיש בו שינוי תפיסתי ושינוי קוגניטיבי. טקסים שאמנים אלו, מייצרים מסע אל מרחב לימינאלי וגמיש המרחיב את התודעה, המייצר שחרור והתבוננות מחודשת על הגבולות, הערכים והקטגוריות החברתיות המקובלות. זהו מצב אשר מערער על ההבנה של 'טוב' או 'רע', פותח מרחב לחשיבה אבסטרקטית ומוצא קטגוריות מחשבה חדשות.

פילוסופים ואמנים עסקו בו בכדי לשבור פרדיגמות בינאריות (טבע אל מול תרבות, רגש אל מול היגיון) ומנגנונים של כוח, אבל הייתה זו הקהילה הטרנסג'נדרית ששמה זרקור על המונח כשיצרה פוליטיקה חדשה של זהויות כאשר הפרה את הבינאריות הבסיסית ביותר של החברה האנושית - המיניות. הקהילייה הטרנסג'נדרית יצרה אז פתח להגדרות חדשות של מיניות כמו ג'נדרקוויר, א-בינארי, או א-מגדרי לצד זכר או נקבה. ג'ודית בטלר קראה לזה 'קוויר באופן ביקורתי'.

הכנס יבחן את המושג 'טראנס' בתרבות בת ימינו באופן רחב ורב-ממדי, החל מההיסטוריה התרבותית של המושג, דרך האסתטיקה הקווירית של אמני טרנס ובונים את התרבות החזותית והחומרית.

יום חמישי | 19 במרץ 2020

קומה 8 אולם 222, בצלאל קמפוס הר הצופים

הכניסה חופשית

סדר היום:

9:30 | התכנסות ודברי פתיחה

אורי ברטל, ראש המחלקה לתרבות חזותית וחומרית

יוסף קריספל, ראש המחלקה לאמנות

10:00 | מושב 1

אורי ניר, אמן, המחלקה לאמנות, בצלאל | לאוקון – סטרוקטורליזם אקסטטי

גיל יפמן, אמן | טרנס(א)גרסיה

עדו בר-אל, אמן, המחלקה לאמנות, בצלאל | רקוויאם לנורמ(טיבי) – לורנצה בוטנר

11:30 | הפסקת קפה