טראנס - כנס של המחלקה לאמנות בשיתוף המחלקה לתרבות חזותית וחומרית | בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים

טראנס - כנס של המחלקה לאמנות בשיתוף המחלקה לתרבות חזותית וחומרית

תאריך:
3.12.20

טרנסג'נדר, טרנסגרסיה, טרנסנדנטיות או שומן טראנס - המונח 'טראנס' הוא חלק בלתי נפרד מחיי היום יום שלנו. פירושו המקורי של המונח הוא מֵעֵבֶר, כלומר היכולת לבצע מסע שפורץ את מחסומי הגוף והנפש אל מחוזות בלתי מוכרים בתודעה. ואכן, באופן מסורתי הגיע המונח מטקסים דתיים-שמאניים שבהם הוא מציין מרחב נפשי חדש שיש בו שינוי תפיסתי ושינוי קוגניטיבי. טקסים שאמנים אלו, מייצרים מסע אל מרחב לימינאלי וגמיש המרחיב את התודעה, המייצר שחרור והתבוננות מחודשת על הגבולות, הערכים והקטגוריות החברתיות המקובלות. זהו מצב אשר מערער על ההבנה של 'טוב' או 'רע', פותח מרחב לחשיבה אבסטרקטית ומוצא קטגוריות מחשבה חדשות.

פילוסופים ואמנים עסקו בו בכדי לשבור פרדיגמות בינאריות (טבע אל מול תרבות, רגש אל מול היגיון) ומנגנונים של כוח, אבל הייתה זו הקהילה הטרנסג'נדרית ששמה זרקור על המונח כשיצרה פוליטיקה חדשה של זהויות כאשר הפרה את הבינאריות הבסיסית ביותר של החברה האנושית - המיניות. הקהילייה הטרנסג'נדרית יצרה אז פתח להגדרות חדשות של מיניות כמו ג'נדרקוויר, א-בינארי, או א-מגדרי לצד זכר או נקבה. ג'ודית בטלר קראה לזה 'קוויר באופן ביקורתי'.

הכנס יבחן את המושג 'טראנס' בתרבות בת ימינו באופן רחב ורב-ממדי, החל מההיסטוריה התרבותית של המושג, דרך האסתטיקה הקווירית של אמני טרנס שבונים מחדש את התרבות החזותית והחומרית.

יום חמישי | 3.12.2020

הכנס יתקיים בזום

סדר היום:

09:30 | התכנסות ודברי פתיחה

יוסף קריספל, ראש המחלקה לאמנות

פרופ' אורי ברטל, ראש המחלקה לתרבות חזותית וחומרית

10:00 עדו בר-אל, אמן, המחלקה לאמנות, בצלאל: רקוויאם לנורמ(טיבי) – לורנצה בוטנר

10:20 רועי ויקטוריה חפץ, אמנית: גוף שלישי

10:40 גיל יפמן, אמן: טרנס(א)גרסיה

11:00 אורי הולבן, אמן: טרנסנדר – מסע מגדרי כמסע רוחני, אמנות וקבלת המציאות

11:20 זוהר מלינק עזרא ואפק טסטה לאונר, יוצרי הסדרה "על הרצף" ישוחחו על תנועה מגדרית חדשה בישראל

הקרנת הפרק "ליעוז" מהסדרה על הרצף