חדשות בצלאל
أخبار بتسلئيل
Bezalel News
Ynet | מהשתלות עור למוצרי אופנה: פיתוח ישראלי חדש רוצה להחליף את עורות בעלי החיים
בשנים האחרונות מתפתחים מספר פתרונות ביוטכנולוגיים וננו-טכנולוגיים כאלטרנטיבה לעור מן החי בתעשיית האופנה. בין החידושים הבולטים נמצא פיתוח מטעם המחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל והמעבדה לביולוגיה מולקולרית בצמחים וננו-ביוטכנולוגיה באוניברסיטה העברית - יריעות קרטין המהוות תחליף עור מתקדם. הקרטין, חלבון סיבי טבעי המרכיב חלקים חיצוניים בגוף של בעלי חיים ובני אדם, מופק במקרה זה מצמר קשמיר ומעובד ליריעות הדומות לעור, עם יכולת לשלוט בצבע באמצעות הוספת מלנין טבעי ולהוסיף טקסטורות שונות.
הטכנולוגיה, שמקורה בפיתוחים רפואיים להשתלות עור, מציעה יתרונות משמעותיים: החומר מתכלה באופן טבעי, אינו מזהם את הסביבה, ומאפשר ייצור מדויק ללא פסולת גזירה. הפיתוח כבר הוצג בשבוע העיצוב במילאנו באמצעות אב-טיפוס של ארנק המדגים תכונות כמו גמישות, יכולת מתיחה ותפירה. שלי סתת, ראש המחלקה בבצלאל, מאמינה שבעתיד הפיתוח עשוי לשנות את התעשייה כולה, ומקווה לעצב ממנו גם נעליים.
למרות ההתקדמות, נותרו אתגרים משמעותיים בדרך לייצור מסחרי מלא: עמידות החומר למוצרים כמו מעילים ונעליים, יכולת הגדלת הייצור לכמויות מסחריות, ושאלת העלות בהשוואה לעור טבעי. במקביל, מותגי יוקרה כמו פנדי מקבוצת LVMH כבר משקיעים בפיתוח טכנולוגיות דומות ליצירת פרוות מלאכותיות מקרטין, מה שמעיד על הבנה אסטרטגית שעתיד תעשיית העור והפרווה עשוי להשתנות.
צוות המיזם:
שלי סתת, ראש המחלקה לצורפות ואופנה, בצלאל
ד"ר זיויה קיי, מרצה בכירה במחלקה לצורפות ואופנה, בצלאל
פרופ' עודד שוסיוב, ראש המעבדה לננו-ביוטכנולוגיה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה, האוניברסיטה העברית ירושלים
ד"ר חן נובוגרוצקי, המעבדה לננו-ביוטכנולוגיה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה, האוניברסיטה העברית ירושלים
שיר חדד ורוני ארבל, סטודנטיות במחלקה לצורפות ואופנה, בצלאל