Open Fields - שדות פתוחים - תערוכה בסנט פטרסבורג | בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים

Open Fields - שדות פתוחים - תערוכה בסנט פטרסבורג

תאריך:
16.11.18

המחלקה לעיצוב תעשייתי; הקונסוליה הכללית של ישראל, סנט פטרסבורג; נתיב - המרכז הישראלי לתרבות בסנט פטרסבורג בחסות שגרירות ישראל בפדרציה הרוסית

התערוכה תתקיים בסנט פטרסבורג בין התאריכים 16-22 לנובמבר 2018

לצפיה בהזמנה לתערוכה ופרטים נוספים

לאתר התערוכה

להזמנה לפתיחה - 15.11.2018 בשעה  19:00

לפירוט לגבי העבודות המוצגות

לצפיה בסרטון

השדה החקלאי הינו מרחב/שטח בעל גבולות ברורים אשר בתחומו מתנהלת פעולת ייצור סדורה ומתוכננת המבוססת על ידע, על ניסיון ועל מערכת כלכלית. מושג השדה הושאל לתחומים רבים ושונים אשר ביקשו להגדיר, לייחד ולתבנת מרחבים פיזיים שאינם חקלאיים (שדות גז, שדה תעופה ועוד) וכן לתחומי מחקר רעיוניים מופשטים (שדה וקטורי, שדה 'סוציולוגי' ועוד). גם בתחום העיצוב קיים שדה משלו שבו הוא פועל לפי מערך חוקים וכללים, לפי מערכות יחסים ומערכות כוח אשר מניעות ומקיימות אותו. בניגוד לשדה החקלאי, שדה העיצוב הוא שדה דינמי אשר מגיב לרוח הזמן, מגדיר ומרחיב את גבולותיו בכל רגע ומקיים דיון פנימי מתוח בין השמרנות לקדמה ובין המוסרי לכלכלי.

 השדה החקלאי נסמך על חוות הניסיונות החקלאית אשר בה נערכים ניסויים בזני צמחים שונים וחדשים מתוך רצון לבחון, לבודד ולבדוק תכונות שונות ,את יכולת התאמתם לסביבות חיים משתנות. הצלחת הניסיונות, נבחנת באמצעות מגוון פרמטרים כמו התאמה אקלימית, עמידות למזיקים, כמות, איכות ונראות היבול, דרכי מיכון ועוד, והשאלה המסכמת היא שאלת ההצדקה הכלכלית. ניתן לראות במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל ובפעילות הסטודנטים מעין 'חוות ניסיונות עיצובית'.

ב-'חוות הניסיונות' של המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל מתרחש תהליך בדיקה המנסה לבחון את תפקידו של העיצוב התעשייתי כחלק מאותו אקו סיסטם המתקיים בין האדם והחברה והחפצים המשמשים אותנו ולשאול מהו תפקידו של המעצב באותה תמונה מורכבת ?. האם תפקידו לעצב עיצוב ספקולטיבי המנסה לחזות ולנסח את נראותם, טעמם ושיטות הייצור של פירות מלאכותיים הגדלים על "עצי התעשייה" ולא במטעי הגידול, כתוצר מובהק הנובע מהתמעטות שטחי הגידול?
ולחילופין, האם תפקידו לעצב אופנוע/אופניים חשמליים אוטונומיים לנסיעות בין-עירוניות, ובהקבלה רעיונית אופניים מודולריים קונבנציונליים לשימושי נוודות מגוונים?
שדות הפעילות הרבים שבהם פועלים היום המעצבים התעשייתיים עוסקים בניסוח שאלות מחקר מגוונות וביצירת פרשנויות והיפותזות עיצוביות,. בפענוח רוחבי אפשר להבחין שחלקם נטועים עמוק בהווה הקרוב, המוכר והתעשייתי, ומחדשים בעולם הנוכחי, וחלקם מפליגים למחוזות עשייה חדשים ועתידניים.
בשדות פעולה אלו צומחות נקודות מבט ופרשנות חדשות, אשר אינן משתייכות בהכרח להגדרה המסורתית בת כ-100 השנים של עיצוב תעשייתי. הן משקפות את טווח החשיבה והסקרנות של המעצב התעשייתי הצעיר המנסה לחזות מגמות ושדות פעולה חדשים. מעצב המייצר שיח עיצובי חדש, קונקרטי ולפעמים ספקולטיבי ומדומיין, אך תמיד משמש כסיסמוגרף תרבותי .

תערוכת העיצוב של המחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל מציגה עבודות בוגרים שנעשו במסגרת פרויקט הגמר במהלך השנים האחרונות. התערוכה מחולקת לחמישה 'שדות' פעולה מרכזיים המשקפים את רוח הזמן וממחישים את המגוון הרחב של תחומי העשייה והמחקר העיצובי הנעשים במחלקה לעיצוב תעשייתי בבצלאל לאורך השנים, ומתמקדים בפירות של השנים האחרונות.
בכל 'שדה' מוצגים כמה פרויקטים נבחרים אשר מרחיבים את גבולותיו של שדה הפעולה ובוחנים אותו מנקודות מבט שונות. חלק מהפרויקטים מחברים בין שני תחומים ואף יותר ומבטאים בזאת את ההכלאה והזליגה הבין-תחומית המהווה את אחד המאפיינים המובהקים של העשייה והחשיבה העיצובית העכשווית.

השדות הם:

סביבה – אקולוגיה, אזורי אסון, מרחב ציבורי, אנרגיה
חדשנות – טכנולוגיה, מזון, תחבורה, תקשורת
מקומיות – חומר, קראפט, מסורת, תעשייה מקומית
תרבות וחינוך – מוסיקה, לימוד, משחק, שעות פנאי, צרכים מיוחדים
הכנסת אורחים – ריהוט, כלים/מוצרי צריכה, ביקורת, פוליטיקה

פירוט נוסף לגבי השדות


היסטוריה
בצלאל אקדמיה לאומנות ועיצוב הוקמה בירושלים בשנת 1906 בידי האומן היהודי בוריס שץ שנולד בקובנה, ליטא, והיה מהמייסדים של האקדמיה המלכותית הבולגרית לאומנות בסופיה. המחלקה לעיצוב תעשייתי היא המחלקה הראשונה שהוקמה בישראל, והיא פועלת מסוף שנות החמישים במטרה לעסוק באופן אקדמי בהוראה, במחקר ובביקורת של תחום העיצוב התעשייתי. בוגרי המחלקה נמצאים בחזית העשייה, המחקר, הפיתוח, ההוראה התיאוריה והביקורת העיצובית בארץ ובעולם. מאז הקמתה ועד היום, המחלקה מתאפיינת בחופש העשייה, היצירה והביטוי האישי של הסטודנטים הלומדים בה. גורמים אלה הם המאפשרים לה להיות מגוונת, מעודכנת ורלוונטית לאורך השנים. מעבר ללימוד ולרכישת 'כלי העבודה' של המעצב והקניית 'שפת העיצוב', המחלקה מעודדת את הסטודנטים לעסוק ולחקור בנושאים המעניינים אותם באופן אישי. פרויקט הגמר הוא תהליך אישי המשקף רוח זו של ביטוי ומחקר עצמי ומבטא את הרוח האקדמית החופשית. בעזרת הכלים שהסטודנטים רוכשים במהלך הלימודים ניתנת להם ההזדמנות להרחיב את גבולות תחומי העיצוב ולהשיק לתחומי יצירה נוספים.
 
אוצרות, טקסט: ספי חפץ, טל גור
עיצוב: טל גור
הפקה: אלי ספיבק, מיכל סימון, לילך ספיבק
עיצוב גרפי: אייל זקין

הקטלוג ותמונות של העבודות המוצגות מ-
https://drive.google.com/file/d/1k5_q1eQIat-AnkKmlKiW92UhdTYoNj70/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1Bucy1kqW1m315Uh4exnQEA_-60m9JxRH/view?usp=sharin