המחלקה לצילום
قسم التصوير الفوتوغرافي
Department of Photography
קישור לשנתון - לעיון בתכנית הלימודים המלאה ובפרטי הקורסים
הלימודים לתואר B.F.A (בוגר באמנות) במחלקה לצילום בבצלאל נמשכים ארבע שנים.
תוכנית הלימודים העשירה מספקת תשתית טכנית ומקצועית בתחום הצילום, הוידאו, הסאונד, הדימוי הנע וההדמיה הממוחשבת לסוגיה (CGI, VR ועוד), כמו גם תשתית עיונית ורעיונית המהווה בסיס ליישומים בתחומי המולטימדיה השונים לאחר סיום הלימודים. בשנה הרביעית, במסגרת פורום שנה ד, מתקיימת במסגרת המחלקה תכנית התמחויות המאפשרת למתעניינים/ות להתמחות במקצועות הצילום בתעשייה ובמוסדות שונים (בהתאם לנטייתם/ן)
סגל ההוראה כולל את מיטב הצלמים/ות, חוקרי/ות אמנות ואוצרי/ות הצילום בישראל, לצד מרצים/ות אורחים/ות ממוסדות בינלאומיים. המחלקה מעמידה לרשות הסטודנטים/ות מערך גדול של ציוד ותנאים להפקת עבודות הכוללים מצלמות דיגיטליות ואנאלוגיות בפורמטים שונים, מצלמות וידיאו, אמצעי תאורה ופלאשים, חוות מחשבים רחבת ידיים, עשרות מדפסות, כיתות סטודיו מאובזרות, כיתת סטודיו CGI
חדשנית ומעבדת חדר חושך מקצועית.
המחלקה מעודדת כמות ניכרת מהסטודנטים/ות לצאת לתוכנית חילופי סטודנטים בחו"ל במהלך שנה ג' בשיתוף עם למעלה ממאה וחמישים אוניברסיטאות ברחבי העולם, או להשתתף בסמינרים שנערכים בארה”ב וביפן במהלך חופשת הקיץ.
החל מהקיץ הבא, תורחב תוכנית הלימודים השנתית בסמסטר קיץ, בו יוצעו לסטודנטים/ות קורסים מיוחדים ונוספים, שילמדו באופן מרוכז במהלך מספר שבועות במהלך החודשים: אוגוסט וספטמבר.
תכנית הלימודים מתפרשת על פני ארבע שנות לימוד. השנתיים הראשונות מיועדות ללימודי יסוד – ״לימודי ליבה״ (קורסי חובה שנתיים), שבהם מוקנים הכלים הטכניים, המעשיים, התיאורטיים והתוכניים הנוגעים לצילום באשר הוא (מדיה אנלוגית, מדיה דיגיטלית, מדיה חדשה, וידיאו, שיעורי צילום סטודיו, סדנאות דוקומנטריות, סטודיו סאונד – ועוד). הלימודים מתבצעים באמצעות עבודה מובנית ומונחית, באמצעות תרגילים ופרויקטים, בשיעורים – ובעבודה חופשית של הסטודנט. בשנים אלו הדגש הלימודי הוא על מיומנויות הצילום הרחב.
מסגרת הלימודים המתקדמת של שנים ג' וד' מיועדת לקורסי בחירה מגוונים – בשנים אלו מושם דגש על מתודולוגיה ושיטות עבודה (בשונה מהשנתיים הראשונות המוקדשות למיומנויות ויישומים). המערכת נבנית באופן ספציפי על ידי הסטודנט/ית בהתאם האישיות ובתמיכה ישירה של סגל ההוראה במחלקה.
מבנה זה מאפשר לסטודנט/ית לעצב, לגבש, ולמקד את אופי הלימודים באמצעות עשייה ויצירה מקוריים.
שנה ד' מוקדשת ברובה לפרויקט גמר אליו מצורפת עבודה כתובה המשקפת יכולת מחקר עצמאית ומעמיקה בתחום בו בחר/ה הסטודנט/ית. עם השלמת הפרויקט נדרשים/ות הסטודנטים/ות להציג עבודות נבחרות ממנו בתערוכת סוף השנה.
הלימודים כוללים השתתפות בכל קורסי החובה ובמכסה נתונה של קורסי בחירה המוצגים בתכנית הלימודים. שבוע לימוד כולל כ-30 שעות מגע אקדמיות, נוסף על עבודה עצמית בסדנאות או מחוץ לאקדמיה. בשנים הראשונות נוצרת תשתית שעליה יתבססו הבחירה, המחקר והיצירה האישית בשנים המתקדמות ובתערוכת הגמר האישית שבסיומן.
פירוט השנים:
שנה זו תוקדש לבניית תשתית של השכלה מדיומלית רוחבית לרכישת מיומנויות טכניות יישומיות ולהקניית הרגלי עבודה. יושם דגש על עידוד הדחף והיוזמה האישיים במשמעת עבודה עצמית ובמציאת פתרונות רב-תחומיים ככל האפשר לבעיות ולתרגילים שיובאו בפניו, לפיתוח יכולת האלתור והחשיבה המופשטת ולביסוס שפת התדיינות וביקורת משותפים.
שנה זו מחולקת ל 2 סמסטרים – במסגרתם תבחנה 2 תמות מרכזיות: מקום ודיוקן. סגל ההוראה של שנה זו, יעבוד יחד ובסינכרון, על מנת ליצור עבור הסטודנטים/ות חווית למידה ״אינטגרלית״, כאשר כל הקורסים תומכים אחד בשני ויוצרים סינרגיה נושאית.
בתום כל סמסטר יתקיים ״אירוע שיא״ משותף ומסכם, במטרה לבחון את האופן בו התגבשה התמה המרכזית לכדי יצירה אישית ע״י הסטודנטים/ות.
ועדות ייעוץ (פאנל) שנה א' : לקראת אמצע הסמסטר השני תתקיימנה ועדות ייעוץ לשנה א' בהשתתפות הסטודנט/ית והמרצים/ות המלמדים/ות. הסטודנטים/ות יציגו בפני הוועדה את כל העבודות שהגישו בקורסים השונים. מטרת הוועדה היא לבחון את היקפה ואיכותה של עבודת הסטודנטים/ות ביחס לרמה הנדרשת ולהתריע לגבי המעבר לשנה הבאה. במידת הצורך יתקיים פאנל נוסף לקראת סוף השנה.
שנה זו תוקדש להעמקת ההבנה, הידע והמיומנות בצילום וכן להרחבת תחומי ההתמודדות במקצועות הצילום, הוידאו והסאונד – ולטובת מעבר אל הדימוי הנע. בשנה זו נרחיב את המיומנויות ונאפשר לסטודנטים/ות לשכלל את תהליכי היצירה שלהםן בתחומי הצילום (צילום סטילס, דימוי נע, וידאו וסאונד, הצבה בחלל, תאורה מתקדמת – ועוד) בשנה זו – יעבדו הסטודנטים/ות לאורך השנה, תחת תמה מרכזית: סיפור (storytelling), במטרה לשכלל את יכולות השפה האישית ואופני ההתבטאות הרעיוניים והחזותיים.
בשנה זו – כחלק מהמערך הקוריקולרי השנתי – תתקיימנה סדנאות מרוכזות בנושאים ומיומנויות שונות, במטרה להרחיב את העשייה ולתמוך בה (סדנאות בסטופ-מושן, כתיבה תסריטית, קולנוע דוקומנטרי ועוד)
אירוע שיא 1 – שנה ב' : לקראת אמצע הסמסטר השני יתקיים אירוע שיא משותף לכלל שנה ב' בהשתתפות הסטודנטים/ות והמרצים/ות של שנה ב. הסטודנטים/ות יציגו מבחר מתוך העבודות אותן הגישו במהלך הסמסטר הראשון. מטרת אירוע השיא – היא לבחון את היקף העשייה של הסטודנטים/ות, איכות העשייה, וקצב ההתקדמות האישית. כמו כן ידרשו הסטודנטים/ות להציג רמה גבוהה של עשייה ושליטה טובה במדיום, כנדרש. במסגרת זו יבחנו היכולות האישיות של הסטודנטים/ות, במטרה להתריע לגבי מעבר לשנה הבאה.
שבוע הגשות שנה ב': שבוע הגשות לביקורות מחלקתיות: במהלך חודש יוני, תתקיימנה ההגשות והביקורות של שנה ב'. הסטודנטים/ות ידרשו להציג ולהציב פרוייקט שלם ומגובש מתוך שלל המשימות והפרוייקטים שגיבש לאורך השנה. העבודה המוגשת לא תהיה תוצר של עבודה בשיעור אחד מסוים. על הפרוייקט המוצג/מוצב יתקיים דיון ותינתן ביקורת בהשתתפות מרצי /ות שנה ב'.
תכנית הלימודים תעודד בחירה ויוזמות אישיות ותאפשר לסטודנטים התקדמות בתחומים המתאימים לכישוריהם ולהשקפותיהם. בשנה זו תינתן האפשרות לסטודנטים/ות לבנות לעצמם מערכת המורכבת מקורסי החובה והבחירה במחלקה.
הגשות לביקורות מחלקתיות: בשבועיים האחרונים של חודש יוני, תתקיימנה ההגשות והביקורות של שנה ג'. הסטודנטים/ות נדרשים להצבת תערוכה שלמה ומגובשת. על התערוכה שתוצב יתקיים דיון ותינתן ביקורת בהשתתפות מרצי/ות המחלקה מכל השנים.
סדנאות חובה וקורסי בחירה מחלקתיים: בשנה ג' נדרשים הסטודנטים בשני קורסי חובה– האחד מורכב משני סמסטרים: סמ א' "צילום וזהות" סמ ב' צילום , קולנוע ואשליה סה"כ 4 נ"ז והשני, קורס חובה שנתי: "סדנת צילום דוקומנטרי" 4 נ"ז. יש לבחור קורסי בחירה במחלקה בהיקף של עד 16 נ"ז, או עד 12 נ"ז במחלקה ו- 4 נ"ז במחלקות אחרות באקדמיה.
שנה ד' מוקדשת ברובה לפרויקט ועבודת הגמר. במהלך השנה יתאפשר לכל סטודנט לעסוק בתחום ובנושא נבחר, לחקור אותו, להעמיק בו ולגבשו לגוף עבודות קוהרנטי. שנה ד' מהווה הכנה לקראת ההינתקות ממסגרת הלימודים, והדבר מתבטא בעבודה עצמאית ונטילת אחריות על תהליכי המחקר והעבודה: תכנון, מציאת מקורות, פתרונות, עזרה וייעוץ, הסקת מסקנות וסיכום תהליכי ביצוע, גיבוש האמצעים הצורניים וההבעתיים, לרבות ההיבט התקשורתי של העבודה המוגמרת. כל אלה אמורים לבוא לידי ביטוי בתערוכת הסיום שבה יוצגו עבודות נבחרות מתוך פרויקט הגמר של כל סטודנט.
פרויקט גמר
עבודת הגמר אמורה לתת ביטוי לידע שנרכש בשנות הלימודים במסגרת התואר ולרמת ההישגים האישיים של כל סטודנט בתחומים הנלמדים במחלקה: צילום, ווידיאו, דימוי נע וסאונד. כחלק אינטגראלי מפרויקט הגמר יידרש כל סטודנט להגיש בסוף שנת הלימודים עבודה כתובה. הנחיה לכתיבת העבודה בכל הנוגע להיקף, מבנה, צורה, תכנים וכדומה, תינתן בסדנה שתיוחד לכך במחלקה לתרבות חזותית וחומרית.
בנוסף לתוכנית הלימודים המחלקתית נדרשים הסטודנטים לצבור 24 נ"ז במסגרת לימודיהם העיוניים במחלקה לתרבות חזותית וחומרית.