המחלקה לצילום
قسم التصوير الفوتوغرافي
Department of Photography
קישור לשנתון - לעיון בתכנית הלימודים המלאה ובפרטי הקורסים
הלימודים לתואר B.F.A (בוגר באמנות) במחלקה לצילום בבצלאל נמשכים ארבע שנים.
תוכנית הלימודים העשירה מספקת תשתית טכנית ומקצועית בתחום הצילום, הוידאו, הסאונד, הדימוי הנע וההדמיה הממוחשבת ( CGI / VR ) כמו גם תשתית עיונית ורעיונית המהווה בסיס ליישומים בתחומי המולטימדיה השונים לאחר סיום הלימודים.
תכנית הלימודים במחלקה מבקשת להכיר במגוון האנושי המאפיין את המחלקה על הייצוגים השונים והקולות השונים המושמעים בה. הכרה במגוון המדיומלי, התרבותי, הכרה בריבוי צורות הביטוי של הצילום, תוך עידוד תרבות שיח אודות צילום ובעזרתו – בשדות השונים שמקיימים זיקה חזקה לצילום, כמו גם בצילום בפני עצמו.
הפיתוח האקדמי המחלקתי יתמוך בקידום ההשפעה של המחלקה לצילום על השיח באקדמיה (עם – ובתוך מחלקות אחרות – ומחוצה לה).
סגל ההוראה כולל את מיטב הצלמים/ות, חוקרי/ות אמנות ואוצרי/ות הצילום בישראל, לצד מרצים/ות אורחים/ות ממוסדות בינלאומיים. המחלקה מעמידה לרשות הסטודנטים מערך גדול של ציוד ותנאים להפקת עבודות הכוללים מצלמות דיגיטליות ואנאלוגיות בפורמטים שונים, מצלמות וידיאו, אמצעי תאורה ופלאשים, חוות מחשבים רחבת ידיים, עשרות מדפסות, כיתות סטודיו מאובזרות ומעבדת חדר חושך מקצועית.
המחלקה מעודדת סטודנטים/ות לצאת לתוכנית חילופי סטודנטים/ות בחו"ל במהלך שנה ג' בשיתוף עם למעלה ממאה וחמישים אוניברסיטאות ברחבי העולם, להשתתף בסמינרים שנערכים בארה”ב וביפן במהלך חופשת הקיץ, או לקחת חלק בסמינרים מקוונים בעלי אופי בינלאומי.
תכנית הלימודים מתפרשת על פני ארבע שנות לימוד. השנתיים הראשונות מיועדות ללימודי יסוד – ״לימודי ליבה״ ורכישת מיומנויות בסיס באופן רחב ומעמיק. (בשנתיים אלו מוקנים הכלים הטכניים, המעשיים, התיאורטיים והתוכניים הנוגעים לצילום באשר הוא (מדיה אנלוגית, מדיה דיגיטלית, מדיה חדשה, וידיאו, סאונד, שיעורי צילום סטודיו, צילום דוקומנטרי, סאונד – ועוד). הלימוד מתבצע באמצעות עבודה מובנית ומונחית, באמצעות תרגילים ופרויקטים, בשיעורים ובעבודה עצמאית של הסטודנט/ית.
מסגרת הלימודים המתקדמת של שנים ג' וד' מיועדת לקורסי בחירה מגוונים המוגדרים כמתודולוגיות / שיטות עבודה. המערכת נבנית באופן ספציפי על ידי הסטודנט/ית בהתאם לתחומי עניין אישיים ובתמיכה ישירה של סגל ההוראה במחלקה. מבנה זה מאפשר לסטודנט/ית לעצב, לגבש, ולמקד את אופי הלימודים באמצעות עשייה ויצירה מקוריים.
שנה ד' מוקדשת ברובה לפרויקט גמר (אליו מצורפת עבודה כתובה המשקפת יכולת מחקר עצמאית ומעמיקה עם) וכמסגרת הכנה לחיים שאחרי הלימודים לתור ראשון. להשלמת הפרויקט נדרש/ת הסטודנט/ית להציג עבודות נבחרות ממנו בתערוכת סוף השנה (כחלק מובחן בתערוכת הגמר של המחלקה).
הלימודים כוללים השתתפות בכל קורסי החובה ובמכסה נתונה של קורסי בחירה המוצגים בתכנית הלימודים. שבוע לימוד כולל כ-30 שעות מגע אקדמיות, נוסף על עבודה עצמית בסדנאות או מחוץ לאקדמיה. בשנים הראשונות נוצרת תשתית שעליה יתבססו הבחירה, המחקר והיצירה האישית בשנים המתקדמות ובפרויקט הגמר שיוגש בתום ארבע שנות לימודים.
פירוט לפי שנים:
שנה זו תוקדש לבניית תשתית של השכלה מדיומלית רוחבית לרכישת מיומנויות טכניות יישומיות ולהקניית הרגלי עבודה. תחת שתי תמות מרכזיות (2 נושאי לימודי מרכזיים שיחצו את כלל הקורסים וישמשו מסגרת רעיונית תומכת לתכנית הלימודים) יושם דגש על עידוד הדחף והיוזמה האישיים במשמעת עבודה עצמית ובמציאת פתרונות רב-תחומיים (ככל האפשר) לאתגרים הלימודיים, לפיתוח יכולת האלתור והחשיבה המופשטת, ולביסוס שפה חזותית לצד דיונים ביקורתיים משותפים.
במסגרת הלימודים בשנה א׳ – ישתתפו הסטודנטים/ות ב 4 סדנאות מעשיות לאורך השנה, שיתקיימו כמערכת ״חוץ קוריקולרית״, במסגרת זו, יחוו הסטודנטים/ות למידה עדכנית בפורמט שבועי מרוכז. כל סדנא תתפרש על פני כשבוע ותהיה בעל אופן לימודי שונה ואחר.
לקראת אמצע הסמסטר השני תתקיימנה ועדות ייעוץ לשנה א' בהשתתפות הסטודנטים/ות והמרצים/ות המלמדים בשכבה. הסטודנטים/ות יציגו בפני הוועדה תיק עבודות (Portfolio) המתכלל עבודות מכל הקורסים ומציג את תוצרים לצד תוצאות למידה. מטרת הוועדה היא לבחון את היקפה של עבודת הסטודנט ואיכותה ביחס לרמה הנדרשת ולהתריע לגבי המעבר לשנה הבאה (שנה ב׳).
שנה זו תוקדש להעמקת ההבנה, הידע והמיומנות בצילום, יתווספו מיומנויות חדשות בסאונד, בדימוי הנע ובווידאו, לטובת הרחבת הכלים של מקצועות הצילום ושיכלול השפה היצירתית והחזותית, ולהקנות ידע לסטודנטים/ות במטרה לאפשר להם/ן להתנסות בתחומים שונים. בתחילת שנת הלימודים תוגדר תמה מרכזית שתעבור כחוט שני בין הקורסים על מנת ליצור אינטגרציה של המיומניות השונות וסינרגיה לקראת הגשת הפרוייקטים המרכזיים בסוף השנה.
במסגרת הלימודים בשנה ב׳ – ישתתפו הסטודנטים/ות ב 4 סדנאות מעשיות לאורך השנה, שיתקיימו כמערכת ״חוץ קוריקולרית״, במסגרת זו, יחוו הסטודנטים/ות למידה עדכנית בפורמט שבועי מרוכז. כל סדנא תתפרש על פני כשבוע ותהיה בעל אופן לימודי שונה ואחר – תרחיב ותתמוך במיומנויות החדשות.
לקראת סוף שנה ב׳ – ייקבע מועד לשבוע הגשות, במסגרת זו יצטרכו הסטודנטים/ות להעמיד תערוכות קבוצתיות רב-גוניות כחלק מהמהלך האינטגרטיבי שיחבר בין חלק מהקורסים – לתוצרים משותפים (שיכילו תוצרים ותוצאות למידה ממספר קורסים). על התערוכות שיוצבו, יתקיימו דיונים וביקורת עבודות בהשתתפות מרצי/ות שנה ב'.
תכנית הלימודים בשנה ג׳ תעודד בחירה ויוזמות אישיות ותאפשר לסטודנטים/ות התקדמות בתחומים המתאימים לכישוריהם ולנושאים המעניינים אותם/ן. בשנה זו תינתן האפשרות לסטודנטים/ות לבנות לעצמם מערכת המורכבת מקורסי החובה והבחירה במחלקה ובמחלקות אחרות. קורסי הבחירה המחלקתיים יתמקדו במתודולוגיות ובשיטות עבודה לצד נושאים נבחרים ורחבים שמטרה להוביל את הסטודנטים/ות לפיתוח פרויקטים משמעותיים ומעמיקים.
הגשות לביקורות מחלקתיות: לקראת סוף כל סמסטר, תתקיימנה הגשות וביקורות מסכמות, במטרה לאמוד את תוצאות הלמידה ותוצריה. הסטודנטים/ות יידרשו להציג את העבודות שלהם/ן בהלימה לאופי הפרויקט. במסגרת הגשות סוף שנה, יוצגו תוצרי הלמידה בקורסים השונים – לטובת דיון וביקורת בהשתתפות הסטודנטים/ות והמרצים/ות.
במסגרת הלימודים בשנה ג׳ – ישתתפו הסטודנטים/ות ב 4 סדנאות מעשיות לאורך השנה, שיתקיימו כמערכת ״חוץ קוריקולרית״, במסגרת זו, יחוו הסטודנטים/ות למידה עדכנית בפורמט שבועי מרוכז. כל סדנא תתפרש על פני כשבוע ותהיה בעל אופן לימודי שונה ואחר.
בשנה ג' נדרשים הסטודנטים/ות בשני קורסי חובה– האחד קורס שנתי "פורום שנה ג" בשווי של 4 נ"ז, והשני "פוטוריזם ירושלמי" שילמד כסדנה מרוכזת בשווי של 2 נ"ז. מעבר לזאת יש לבחור קורסי בחירה במחלקה בהיקף של עד 18 נ"ז, או עד 14 נ"ז במחלקה ו- 4 נ"ז במחלקות אחרות באקדמיה.
שנה ד' מוקדשת ברובה לפרויקט הגמר. במהלך השנה יתאפשר לכל סטודנט/ית לעסוק בתחום ובנושא נבחר, לחקור אותו, להעמיק בו ולגבשו לגוף עבודות קוהרנטי. שנה ד' מהווה הכנה לקראת ההינתקות ממסגרת הלימודים, והדבר מתבטא בעבודה עצמאית ונטילת אחריות על תהליכי המחקר והעבודה: תכנון, מציאת מקורות, פתרונות, עזרה וייעוץ, הסקת מסקנות וסיכום תהליכי ביצוע, גיבוש האמצעים הצורניים וההבעתיים, לרבות ההיבט התקשורתי של העבודה המוגמרת. כל אלה אמורים לבוא לידי ביטוי בתערוכת הסיום שבה יוצגו עבודות נבחרות מתוך פרויקט הגמר של כל סטודנט.
במסגרת הלימודים בשנה ד׳ – יחולקו הסטודנטים ל 2 קבוצות עבודה : ״חממות״; החממה תהווה מעטפת מלווה ותומכת לתהליכי גיבוש גופי העבודה האישיים של פרויקט הגמר במחלקה לצילום. במסגרת החממות, יפעלו הסטודנטים/ות כקבוצות. במסגרת זו, יתקיימו סיורים במוסדות שונים, מפגשים עם בעלי/ות תפקידים, ביקורים אצל אמנים/ות, ימי צילום משותפים, סדנאות ופעילות מחוץ לבצלאל. מודל החממות נשען על מודלים עכשוויים של פעילות אמנים/ות צעירים/ות בשדה האמנות ובמעבדות לפיתוח ומחקר באמצעות תהליכי חשיבה ויצירה.
פעילות החממה תתקיים פעם בשבוע (ימי שני 10:00 – 17:00) – למשך כל היום (6 ש״ש)
הפעילות תתקיים בירושלים, בקמפוס החדש ובמקומות נוספים, בהתאם לתוכן הפעילות והמפגשים.
על פרויקט גמר:
- פרויקט הגמר נפרש על פני כל השנה הרביעית של לימודי התואר הראשון ומהווה נקודת שיא וסיכום של התנסויות ומיומנויות שנרכשו לאורך השנים.
- בשנה זו מתמקדים הלימודים בהנחיה אישית וקבוצתית בדגש על פיתוח רעיוני, מחקר אישי, עשייה אינטנסיבית ולבסוף – הפקה והצבה - במטרה לממש בצורה הטובה ביותר את היכולות ליצור גוף עבודה אישי ומקורי.
- על מנת להפוך חזון למציאות, לאפשר לרעיון להתהוות בצורה המיטבית ובאופן מעמיק, פיתחנו את מודל ״החממות״ : צורת עבודה חדשה במחלקה (שכאמור נשענת על מודלים עכשוויים של פעילויות בשדה האמנות ובמעבדות לפיתוח ומחקר באמצעות תהליכי חשיבה ויצירה) לטובת קידום עשייה אישית משולבת בשיח עמיתים קבוצתי - ורפלקסיבי
מבנה הלימודים:
- הסטודנטיות והסטודנטים יעבדו במבנה של שתי חממות מקבילות. העבודה על פרויקט הגמר תתבצע בקבוצות קטנות ואיכותיות, שיעודדו ויעמיקו את הפרקטיקה הצילומית והתיאורטית של כל משתתף.ת ושל כלל הקבוצה.
- כל חממה תלווה בהנחיה וניהול של מרצה מהמחלקה, אשר תוביל את המשתתפים.ות בפיתוח תזה וגוף עבודה מרכזי שיוצג בתערוכה (או בפורמט אחר).
- כל חממה תאופיין בשיטת עבודה שתחבר בין הסטודנטים.ות המשתתפים בה (בדומה לתערוכות קבוצתיות). באמצעותה נוביל שיח משותף לאורך השנה, שבסופו של דבר יקדם עשייה אישית – ורלוונטית לכל אחת ואחד.
- בנוסף לפעילות הקבוצתית (ופעילויות משותפות ל 2 הקבוצות) לכל סטודנטית וסטודנט יפתח ״בנק שעות״ של קורסי בחירה לטובת צבירת ידע נוסף וכוח מניע בפרויקט הגמר, כמו גם כתמיכה רעיונית ומעשית מקרב מרצי המחלקה (באמצעות הרשמה לקורסי בחירה של המחלקה או מחלקות אחרות וביקורי סטודיו – של מרצי ומרצות המחלקה – בתהליכי העבודה שלכםן).
בנוסף לתוכנית הלימודים המחלקתית נדרשים הסטודנטים לצבור 24 נ"ז במסגרת לימודיהם העיוניים במחלקה לתרבות חזותית וחומרית.